Professioneel presenteren


You can have brilliant ideas, but if you can't get them across,
your ideas won't get you anywhere

Lee Iacocca

Wat?

Wat zonde dat zoveel creativiteit, innovatie en goede ideeën verloren gaan door een slechte presentatie. En wat is het vermoeiend te luisteren naar een saaie presentatie.

Een krachtige presentatie inspireert, engageert en activeert en brengt je ideeën over op je publiek.

Deze training helpt je om van je praatje een plaatje te maken, zodat je toehoorders er een daadje van maken. Dus, praatje, plaatje en daadje. Met een pakkende introductie, een aansprekend verhaal en een sterke afsluiting is dit de meest eenvoudige en effectieve presentatie-opbouw.

Voor wie?

Iedere manager en leidinggevende zou idealiter zijn eigen kwaliteiten als presentator onder de loep moeten nemen. Om te ontdekken waar groei denkbaar, nodig èn haalbaar is. Het is zonde als goede ideeën op de plank blijven liggen, doordat de presentatie onvoldoende overtuigde en raakte.

Hoe?

Het trainingsprogramma is als volgt:

 • De voorbereiding en opbouw van een presentatie. Vaak is een presentatie een mix van informeren en overtuigen met het doel dat het publiek tot een bepaalde actie overgaat. Hoe neem je je publiek mee in jouw verhaal? Hoe leid je je presentatie in, wat voor informatie breng je in de romp van de presentatie en hoe sluit je dusdanig af dat jouw kernboodschap het publiek bij blijft?
 • De behoefte van het publiek en het boeien van publiek: welke waarden spreek jij aan, zodat het publiek vanuit zichzelf in beweging komt? Waarden zijn het kompas van je gedrag, dus als je daar op stuurt bereik je meer impact.
 • Omgaan met spanning. Zowel jij als het publiek ervaren een bepaalde mate van spanning, want presenteren gaat in essentie over gedragsverandering; je wilt dat je publiek iets wel of niet doet. Hoe kan je van die spanning gebruik maken om je presentatie aantrekkelijk en levendig te maken?
 • Het gebruik van hulpmiddelen. De meest voor de hand liggende hulpmiddelen zijn een bord, een flip-over of een beamer. Maar er zijn nog andere aansprekende hulpmiddelen, die het publiek activeren en betrekken.
 • Verschil tussen voorbereid en onvoorbereid spreken. Soms is het gewenst of noodzakelijk te improviseren; bijvoorbeeld tijdens een werkoverleg. Met vijf vuistregels lukt het bijna iedereen dan toch een fatsoenlijke presentatie neer te zetten:
  • Contact maken met jezelf door aan te geven wat er met je gebeurt
  • Jouw doelen af te stemmen met de doelen van je publiek
  • De problematiek te schetsen waarom je iets wilt veranderen
  • De gewenste situatie schetsen waar jij naartoe wil
  • De concrete stap(pen) die het publiek moet zetten om daar te komen
 • Adequaat optreden bij storingen, weerstand en (lastige?) vragen. Achter elke weerstand schuilt een vraag. Weerstand is daarmee een vorm van interesse en betrokkenheid. Kan je vanuit deze mindset naar de opmerkingen kijken, dan wordt de presentatie echt een waarden-volle interactie.

Tijdsinvestering

Drie dagen, waarvan twee dagen aaneengesloten en een terugkomdag. Alle dagen oefen je kortere of langere presentaties. Vooraf neem je literatuur door en werk je opdrachten uit.

Waar?

Deze training wordt verzorgd op een locatie in het midden van het land of bij voldoende deelnemers in-company.

 • Frequentie en duur

Drie dagen, waarvan de eerste twee aaneengesloten, in een periode van een maand

 • Tijd

Voor het eerste blok en tussen de twee blokken in bereid je presentaties voor

 • Investering

De investering voor deze training bedraagt € 1.785,-, exclusief BTW, arrangement- en materiaalkosten

 • Werkboek en handouts

Na definitieve inschrijving ontvang je relevante literatuur, hand-outs en een syllabus

 • Locatie

De training vindt plaats op een mooie locatie in het midden van het land. Indien gewenst verzoeken we je een overnachting zelf te regelen. Neem contact op voor mogelijkheden in de buurt

Deel deze pagina

Programma
Praktische zaken
Financiën

Download programma

Download hier het programma en alle relevante informatie om zelf tot een goede keuze te komen of om door te geven binnen de organisatie.

Handouts

Na je inschrijving ontvang je de eerste handouts, na de definitieve bevestiging ontvang je alle handouts.

Doen

Leren presenteren is vooral Doen! Op allerlei manieren in allerlei formele en informele situaties. Wij leren je presenteren binnen een professionele en formele setting, jij kan zelf al ervaring opdoen door te experimenteren met de eigen situaties:

 • Formuleer een helder doel (privé of werk) wat jij zou willen bereiken in een bepaalde situatie en bespreek dat met anderen
 • Bedenk bij dat doel een aansprekend en inspirerend beeld, een metafoor. Beelden zeggen meer dan 1000 woorden
 • Formuleer drie zakelijke / rationele argumenten waarom jouw publiek in jouw verhaal mee zou moeten gaan
 • Teken een Mindmap over jouw presentatie
 • What’s in it for me? Wat zou het belang van jouw publiek zijn om met jouw verhaal mee te gaan?
 

 

Agenda

De agenda wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

 

Locatie en arrangement

De training vindt plaats in het midden van het land en wordt een week voor definitieve start bekend gemaakt.

Aanmelding

Je meldt je aan door dit formulier [link naar] in te vullen en te versturen. Wij sturen je dan zo spoedig mogelijk een bevestigingsmail met meer informatie, waaronder een overzicht van alle kosten en een intakeformulier.

 

Tijden

Alle trainingen beginnen standaard om 9.30 uur en eindigen rond 17.00 uur. Wij verzoeken je minimaal een kwartier of liever een half uur van te voren aanwezig te zijn, zodat je je rustig kan installeren. In de definitieve bevestiging vind je het nummer van de trainer, die kan je altijd bellen of appen als je onverhoopt verlaat bent.

Wijzigingen en annulering

 Helaas moeten we soms om praktische, financiële en didactische redenen een activiteit cancelen (bij voorkeur niet) of verplaatsen in de tijd. We nemen direct contact met je op als we voldoende inschrijvingen hebben en de activiteit door kan gaan; we nemen ook direct persoonlijk contact met je op als we weten dat de training of workshop niet doorgaat. We overleggen dan over een alternatief: een andere datum, persoonlijke coaching of een wachtlijst. Uiteraard ontvang je pas een factuur bij definitieve doorgang.

Het kan ook zijn dat jij een activiteit wilt cancelen; wij horen dat dan zo snel mogelijk. Om onszelf financieel te beschermen hanteren we wel annulerings- en vergoedingstermijnen. Als de training of workshop concreet op een andere datum plaatsvindt of wordt omgezet naar persoonlijke coaching, vervallen de annuleringsvoorwaarden. Deze zijn:

 • bij annulering tot een maand voor aanvang van de activiteit: 10% van het factuurbedrag met een minimum van EUR 50,-; 
 • bij annulering tussen een maand en twee weken voor aanvang van de activiteit: 25% van het factuurbedrag; 
 • bij annulering korter dan twee weken voor aanvang van de activiteit: 50% van het factuurbedrag.
De Algemene Voorwaarden vind je hier.

 

Investering

De investering voor deze training bedraagt € 1.785,- ex BTW en bijkomende kosten.

 

Materiaalkosten

 De kosten voor twee boeken, handouts en een syllabus bedragen € 79,50.

 

Arrangementskosten

De arrangementskosten zijn de locatie, koffie/thee/fris en een lunch en bedragen € 37,50 per persoon per dag. Bij een twee- of meerdaagse verzoeken wij je zelf overnachtingen te boeken.

 

BTW

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Professioneel presenteren

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zo blijf je op de hoogte en bovendien ontvang je gratis het e-book TeamWise – Van weerstand naar verandering.